5 x tips voor een succesvolle fotoreportage

Niet spontaan genoeg of last van verkrampte kaken? 5 tips voor de shoot!

Hoera, jullie gaan trouwen! De fotograaf is vast gelegd, jullie hebben zijn of haar rol door besproken en in voorbereiding naar de dag toe lig je er ineens wakker van: de fotoreportage. Je vindt jezelf niet spontaan genoeg, je bent bang dat je kaken verkrampen en dat de foto’s er veel te geforceerd uit komen te zien.

Weet je, dat is heel herkenbaar. De meeste stellen die ik zie spreken hier hun twijfels over uit. Aan mij en aan elke andere fotograaf de taak om jullie op je gemak te stellen zodat het beste resultaat eruit rolt. En met deze tips kan het helemaal niet meer fout gaan! 

Tip 1 ) Ga voor die klik!

Misschien koos je de fotograaf vanwege het voordelige pakket. Ook dat is belangrijk. Het moet wel binnen het budget passen. Maar als je geen klik hebt met diegene dan wordt het voor beide partijen wel lastig om helemaal voor dat beste eindresultaat te gaan. Een klik is ontzettend belangrijk juist, omdat je zo kwetsbaar bent voor de camera. Als je geen klik ervaart dan kan dit juist op jullie grote dag, vol emoties, in de weg zitten. Dus, ga voor die klik! Het is de investering waard.

Tip 2) Doe net alsof de fotograaf er NIET is

Met andere woorden: wees vooral JEZELF! Cliché maar oh zo waar! Ik zeg het bij iedere shoot: let niet op mij. Negeer mij. Echt, ik heb veel liever dat jullie met elkaar bezig zijn dan met op mij letten. Ik ben helemaal niet belangrijk, dat zijn jullie namelijk! En je bent waarschijnlijk een stuk meer ontspannen als je in het gezicht van je knappe partner kijkt, dan in de lens. Juist door het continue in de lens te kijken maakt dat een foto geforceerd. En als je dan ook niet echt lekker in je vel zit door de zenuwen ga je dat terugzien op de foto’s. Let dus niet op mij,maar juist op je partner. Maak grapjes, kietel elkaar, haal herinneringen boven, zoen en knuffel gerust en vergeet mij volkomen. Geniet van deze momenten samen!

Tip 3) Neem altijd iemand extra mee

Je moeder, zus, ceremoniemeester. Iemand die net even extra handjes kan laten wapperen. Want de fotograaf is zo’n 90% van de tijd bezig met fotograferen. Een extra iemand kan jou helpen met uitstappen en die enorme hoepelrok, of een uitgezakt kapsel fatsoeneren. Kortom, altijd handig en het is weer minder stressvol voor het bruidspaar. En daarbij is een extra iemand ook een goede tijdbewaker!

Tip 4) Plan voldoende tijd

Ook zoiets, de tijd. Ruim voldoende tijd is bijvoorbeeld 90 minuten, exclusief reistijden. Je kunt rustig de tijd nemen, meerdere plekken opzoeken op dezelfde locatie en we hoeven ons niet te haasten. Ook aan te raden is, golden hour (in de zomer) shoot. Even een extra momentje nemen om tijdens het gouden uurtje voordat de zon onder gaat nog snel wat foto’s te nemen. Zo mooi!

Tip 5) Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit geldt natuurlijk voor de hele bruiloft! Je bent gewoon een stuk fitter als je op tijd gaat slapen, alles hebt los kunnen laten en je vooral heel veel zin in de dag hebt. Probeer dit, hoe de omstandigheden ook zijn, altijd na te streven. Dan zie je die fotoshoot ook veel meer zitten. Heb je toch nog angsten en twijfels? Bespreek die met je partner en de fotograaf. Die laatste kan daar dan extra rekening mee houden zodat jij je toch op je gemak kunt voelen tijdens de shoot.

.

Gastblogger Stella legt de grote dag en feestelijke momenten ongedwongen vast via Liefs van Stella Fotografie en blogt op Thuis bij Stella over haar ‘nooit af’ huis, toffe kringloopvondsten en volkstuin, altijd met een link naar duurzaamheid en een natuurlijk leven.

2018-11-04T12:34:59+00:00

Leave A Comment