GASTBLOG STELLA: Tips voor een duurzame bruiloft

Duurzaamheid is hip – ook in bruiloften land!

Duurzaamheid is hip! Ook in bruiloften land en dat is een goede ontwikkeling. Want als we ergens de wereld een stukje mooier kunnen maken dan is het wel op de allermooiste dag van ons leven. Yes, ook dan kun je met veel kleine en grote dingen letterlijk een verschil maken. Ik ben alweer 4 jaar getrouwd met mijn lief Matthias en duurzaamheid is voor mij een ingebakken thema. Ik probeer op allerlei manieren duurzaamheid aan onze levensstijl toe te voegen. Een zoektocht, maar mijn motto is: ben je een druppel op de gloeiende plaat of ben je dé druppel die de emmer doet overlopen?

.

Wat staat er op het menu?

Een van de grote keuzes die je kunt maken op jullie bruiloft is de keuze van de catering. We kozen voor een leverancier die biologisch, vers en onbewerkt leverde. Maar, we kozen ook voor ‘het menu van de chef’. Dit houdt in dat de kok de week dat jullie gaan trouwen bekijkt wat er in huis is en daarvan het menu samenstelt. Zo voorkom je voedselverspilling en daarnaast is het voordelig voor de offerte.

En als je dan kiest voor een stukje eigen aandeel in de catering, ga dan ook voor biologisch afbreekbaar servies. Zoals bamboe. Dit scheelt enorm veel plastic! En houten vorkjes en bordjes staan een stuk gezelliger dan wit plastic, vind ik persoonlijk.

.

Foto: Ehab Hababba Photography (Uden)

.

Wat trek je aan?

Het is al lang niet meer iets om lacherig over te doen: tweedehands bruidskleding. Vooral de vintage bruidsjurken van Laura Dolce zijn inmiddels beroemd. Maar je kunt ook met een eigen ontwerp langs bij een bruidsatelier, zoals in Hedel. Maar ook als je voor een nieuw exemplaar kiest kun je een duurzame keus maken. Er zijn designers die expliciet gebruik maken van duurzame stoffen. En daarnaast, vrouwelijke gasten opgelet: je kunt een prachtige design jurk huren (!) bij 46Dresses! Daarnaast steun je met jouw betaling een vrouw in nood. Tenslotte, kun je ook heel goeds slagen in een outlet exemplaar. Check de foto hiernaast maar, that’s me!

Kleine stapjes, groot effect 

Er zijn nog zoveel dingen die je nog meer kunt ondernemen voor een groene bruiloft! Ik ga je aantal tips meegeven puntsgewijs, doe er je inspiratie mee op en wie weet kunnen we zo met elkaar de (bruiloften)wereld een stukje groener en mooier maken:

  • Wegwerpcamera’s: ze zijn zo leuk! Maar, het is plastic en daarnaast worden er veel milieubelastende chemicaliën gebruikt voor de inkt van de foto’s. Dus, zullen we gewoon iets anders leuks verzinnen voor de gasten? Zoals een weddingapp!

  • Voor het grafische werk, de uitnodigingen en kaarten kies je natuurlijk voor papier met het keurmerk FSC of nog beter, gerecycled papier.

  • Alles op één locatieheeft een groot voordeel van minder Co2 uitstoot. Geloof me, je gasten zullen het niet erg vinden en jullie ook niet.

  • Wensballonnen, supergaaf zijn ze! Maar wel schadelijk voor het milieu. Gelukkig kun je ook kiezen voor biologisch afbreekbare exemplaren. Iets om rekening mee te houden, ook omdat je -onbewust- voor kleine ongelukjes kunt zorgen.

  • Als je een hoop stylingzelf doet, probeer dit dan samen te regelen met anderen. En daarnaast, kies voor hergebruik van materialen of vintage en steun lokale ondernemers in je keuze aankopen. Dat scheelt ook weer uitstoot.

  • Gebruik biologisch afbreekbaar servies zoals bamboe.

  • Ook in de ringenkeuze kun je een duurzaam alternatief zoeken. Goud is mooi, maar vaak komt er uitbuiting aan te pas voor de grondstoffen. Die door kinderen of de lokale bevolking in levensgevaarlijke werkomstandigheden worden vergaard. Kies voor gerecycled goud of ga eens voor wat anders zoals hout, glas of een tweedehands ring!

  • En ook rondom vervoer kun je de mogelijkheden bekijken. Doe eens gek, ga fietsen! Of maak je entree op een andere unieke wijze, zoals een koets, een Tesla of kameel. Echt, dat zorgt voor hele leuke fotomomenten!

  • Beperk plastic in de aankleding maar ook in de bedankjes. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een bedankje als bloemen (zaadjes) confetti.

Heb jij aanvullingen? We horen het graag!

.

.

Gastblogger Stella legt de grote dag en feestelijke momenten ongedwongen vast via Liefs van Stella Fotografie en blogt op Thuis bij Stella over haar ‘nooit af’ huis, toffe kringloopvondsten en volkstuin, altijd met een link naar duurzaamheid en een natuurlijk leven.

2018-10-29T13:14:28+00:00

Leave A Comment