Planning 12-8 maanden

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen. Maar.. waar begin je dan? En hoe zorg je dat je muziek op je feest hebt en je geen taart te kort komt? We hebben de belangrijkste dingen die handig zijn om 12-8 maanden voor dé dag te regelen op een rij gezet.

Trouwdatum

JA! Jullie trouwdatum is het eerste big thing om vast te leggen. Want zonder datum kun je niets gaan plannen. Ben je op de datum x jaar bij elkaar? Vinden jullie de datum een mooi getal (20-10-20)? Of hangt het af van de locatie, omdat er nog maar een paar gaatjes zijn? Houd wel rekening met feestdagen, schoolvakanties en grote evenementen. Maar wat de datum ook wordt: het wordt sowieso een mooie dag! 

Thema

Hebben jullie al een idee of het een romantisch of stoer huwelijk wordt? Met een zomers of winters thema? En of daar een kasteel of strandtent bij past? Vier je het overdag of juist ‘s avonds en ‘s nachts? Ook kun je een kleur kiezen en deze verwerken in de aankleding

Voorlopige gastenlijst

Liefde vieren doe je samen. Maar met wie? Hiervoor stel je een gastenlijst samen. Heb je dag- en avondgasten? Of alleen daggasten? De gastenlijst hoeft niet op de persoon nauwkeurig te zijn, maar het is wel fijn als je er qua aantal niet meer dan zo’n 10 mensen naast zit. Veel leveranciers vragen namelijk als eerste naar het aantal gasten, omdat dit gevolgen kan hebben voor de offerte.

Budget 

Bespreek wat je in totaal en voor elk onderdeel wilt uitgeven. en hoe graag je ook binnen budget wilt blijven: reken toch alvast 10-15% extra. Er komen vaak onverwachte dingen naar voren, die je toch perse wilt opnemen voor je grote dag.

Globaal programma – draaiboek

Hoe ziet jullie bijzondere dag eruit? Ja, dit kan een lange lijst worden. Verdeel jullie dag in onder-
delen en vul deze een voor een in. Denk bijvoorbeeld aan het omkleden, jullie ontmoeting, de fotoshoot, de ceremonie, speech, aansnijden taart, openingsdans, eten, etc. Daarna kun je de onderdelen op volgorde zetten en de tijd vaststellen. Op deze manier wordt de dag overzichtelijk en kun je eventuele andere keuzes gemakkelijk inplannen. 

De trouwlocaties 

De maanden april tot en met september vallen in het ‘trouwseizoen’. Wil je trouwen op locatie? Dan moet je zo ver mogelijk van tevoren een locatie vastleggen. In Nederland is alleen het burgerlijk / wettelijk huwelijk rechtsgeldig. 

  • Wettelijk huwelijk: gemeentehuis of locaties die aangesteld zijn als wettelijke trouwlocatie. 
  • Wettelijk huwelijk op eigen locatie: locatie naar keuze met een BABS -(Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand)- en eventueel een zelfstandig trouwambtenaar die de ceremonie leidt. 
  • Ceremonieel huwelijk: Bezegel jullie liefde op een locatie naar keuze, zonder regels. Jullie hebben de vrije hand om deze ceremonie vorm te geven, maar regel wel vooraf dat jullie trouwacte wettelijk- ondertekend is. 
  • Kerkelijk huwelijk: op locatie of in je eigen kerk? Let op: een kerkelijk huwelijk is voor de wet ook een ceremonieel huwelijk. Regel dus wel vooraf dat jullie trouwacte wettelijk is ondertekend. Er zijn een aantal kerken die ook wettelijke trouwlocatie zijn. Dan hoeft dit niet.
  • Dag- en avondlocatie: alles op 1 locatie of juist op verschillende locaties? Let op de reistijd tussen verschillende locaties- het is zonde als je een groot deel van de dag in de auto zit.

Wie regelt alles?

Wie gaat alles regelen? De ceremoniemeester? Of laat je alles over aan een weddingplanner? Bedenk voordat je een ceremoniemeester vraagt goed of je dit aan een familielid of vriend(wilt vragen. Het is een intensief proces, dat veel van de ceremoniemeester vergt.

Leuk om alvast te doen

  • Themabruiloft verder uitdenken. 
  • Jurken kijken. Wil je een traditionele jurk of juist iets wat ver van bruidsland afstaat? Er zijn tegenwoordig veel opties om er prachtig uit te zien op jullie dag. 
  • Fotografen checken. Bekijk alvast voorbeelden in albums en online. Let op: fotografen worden binnen het trouwseizoen vaak vroeg geboekt! 
2018-10-29T13:22:50+00:00